Farklı türleri olmakla birlikte, ağırlıklı olarak bitkisel beslenen, et yemeyen fakat süt, yumurta vb. hayvansal besinleri tüketen vejetaryenlerde besin desteği besin desteği önem kazanabilir.1,2 Kalp damar hastalıkları, diyabet gibi hastalıklar açısından daha düşük risk grubunda olmalarına rağmen vejetaryenlerin dengeli beslenmemeleri durumunda bazı vitamin ve minerallerin takviye etmeleri gerekebilir.3,4 Örneğin, vejetaryenlerin diyetlerinde Omega-3 yağ asitleri az miktarda bulunduğu için dikkatli ve yeterli D vitamini aldıklarından emin olmaları gerekir. Bununla birlikte B12 vitamini vejetaryenler özellikle de vejetaryen beslenme alışkanlığı olan yaşlılar, gebe-emziren anneler ile bebek ve çocuklar için çok önemlidir. Ayrıca bilinen kronik hastalığı olanlar ve gebelerin de hekim kontrolünde gıda takviyesi almaları gerekir.4
Referans:
- https://isarder.org/2016/vol.8_issue.1_article017_full_text.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019.
- Besin destekleri kullanılmalı mı? https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/B%2015.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019.
- Craig WJ, et al. Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. J Am Diet Assoc. 2009 Jul;109(7):1266-82.
- https://dosyasb.saglik.gov.tr/Eklenti/10915,tuber-turkiye-beslenme-rehberipdf.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019.