Anne karnındaki beslenmenin etkilerinin yetişkinlik çağı hastalıklarının gelişimindeki rolü kanıtlanmıştır.1 Bu yüzden gebelikte beslenme oldukça önemli bir konudur. Anemi, yani kansızlık, anne adaylarının en sıklıkla yaşadığı sorunlardandır.1 Demir kırmızı kan hücrelerinin ve hemoglobinin normal oluşumuna katkıda bulunur. Riboflavin(B2 Vitamini) normal kırmızı kan hücrelerinin korunmasına katkıda bulunur. B12 vitamini normal kırmızı kan hücresi oluşumuna katkıda bulunur. B6 vitamini normal kırmızı kan hücreleri oluşumuna katkıda bulunur. Gebelikte Omega-3 yağ asidinin içerdiği dokosahekzaenoik asit (DHA) alınması fetusun ve emzirilen bebeklerin normal beyin ile göz gelişimine katkıda bulunur.2 Folik asit takviyesi gebe kadınların alması mutlaka önerilir. Çünkü düşük folat düzeyi, fetüsün gelişiminde nöral tüp kusurlarıi çin bir risk faktörüdür. Gebelikten en az 1 ay önce başlanır ve 3 ay sonrasına kadar takviye olarak günlük 400 µg folik asit alınırsa fayda sağlar.2
Referanslar:
- Besin destekleri kullanılmalı mı? https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/B%2015.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019.
- Beslenme beyanları ve beyan koşulları. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/yonetmelik/7.5.23281-Ek.docx. Son erişim tarihi: Ekim 2019.